Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Energiamérésre vonatkozó előírások 2021-ben

Energiamérésre vonatkozó előírások 2021-ben

Az ipari automatizálás és az épületautomatizálás területén egyre nagyobb igény van az energiahatékony megoldásokra.

Blogsorozatunk mai részében elsőként az energiamenedzsment fogalmával ismerkedünk meg, majd az almérők telepítésére vonatkozó, 2021.jauár 1-jétől hatályos jogszabályi előírásokat is megvizsgáljuk.

Végül pedig bemutatjuk, milyen komplett megoldásokat kínál a Selec az energiafogyasztás monitorozására.

 

Energiamérés és az energiamenedzsment fontossága

Hatékony energiagazdálkodás nélkül az automatizált rendszerekkel és gyártósorokkal rendelkező termelő cégek komoly költségeket halmozhatnak fel, nem is beszélve arról, hogy az energiaelőállítás szükségessége a környezetre is jelentős hatást gyakorol.

Az energiamenedzsment rendszerek és az okos almérő-hálózatok kiépítése így ma már elengedhetetlenek, 2021-től pedig a gyártók többsége számára kötelezőek is lesznek.

Az energiamenedzsment fogalma alatt azokat a komplex megoldásokat és feladatokat értjük, amelyek célja, hogy az energiafelhasználási folyamatok áttekintésével növelhető legyen az energiahatékonyság, feltárhatóvá váljanak a megtakarítási lehetőségek, ezáltal pedig fokozatosan megvalósulhasson a költségcsökkentés.

A fejlődő országok rohamosan növekvő energiaigénye, továbbá a fejlett országokban tapasztalható automatizálási megoldások terjedése egyértelműen terhelő hatással bír a környezetünkre, így a szabályozás törvényi keretei Magyarországon már a 90'-es évek elején megszülettek.

 

energiameresre-vonatkozo-eloirasok-2021

Eredeti kép forrása: Freepik.com/photoangel

 

Törvényi szabályozás

A 2015-ben elfogadott LVII. törvény értelmében a nagyvállalatok számára kötelezővé vált a négyévente elvégzendő energetikai audit, vagy ISO 50001 szabványnak megfelelő energiamenedzsment rendszerrel kell rendelkezniük. A törvény vonatkozik minden olyan vállalatra, amely:

 

 

 • dolgozóinak létszáma 250 fő feletti, vagy

 • nettó éves árbevétele 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg feletti, vagy

 • nettó éves mérlegfőösszege 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg feletti, vagy

 • az önkormányzat vagy az állam 25 százaléknál nagyobb tulajdonnal rendelkezik a társaságban
   

 

Intelligens almérők és vonatkozó előírások

Az energiaellátás költségének növekedése a mérési eszközök szerepét is felértékelte. A hitelesített (MID) mérési eszközökkel történő energiamérésnek köszönhetően valós idejű kimutatások készíthetők, ezáltal tervezhetővé válnak az energiafogyasztás költségei is.

Az almérős technológia előnye ugyanis, hogy beazonosíthatóvá válik, melyik gép mekkora energiát használ fel- vagy mennyi energia vész kárba a nem megfelelő használat miatt. Ha az épületek tervezésénél ezt is figyelembe vesszük, és a főmérő mellé hitelesített almérőt is telepítünk, jelentős mértékű energia-megtakarítást tapasztalhatunk.

Az intelligens almérők telepítésére 2020 januárjában született kormányzati szintű előírás, mely az elkövetkező két évre tartalmaz iránymutatást, majd ennek módosítására tavaly júniusban került sor.

 

A Magyar Közlöny 2020. évi 154. számában található 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet módosítása szerint
2021. január 1-től almérővel kötelező mérni

 

 • minden 100 kW feletti névleges teljesítményű önálló villamos berendezés fogyasztását (különösen a kompresszorok, motorok, szivattyúk, egyéb hajtások és technológiai berendezések)

 • minden 140 kW feletti névleges elektromos teljesítményű hőtermelő és klímaberendezés fogyasztását

 • ott, ahol az egy betáplálási ponton keresztül megtáplált és technológiai sorba állított berendezések esetében a beépített legnagyobb egyidejű teljesítményigény meghaladja a 100 kW-ot

 

A telepített almérőknek az alábbi előírásoknak kell megfelelniük:
 

 

 • végezzenek mérést legalább negyedóránként

 • legyenek legalább B pontossági osztályba sorolt, a váltóáramú hatásos villamos energia mérésére szolgáló fogyasztásmérők 

 • legyenek alkalmasak a mért értékek tárolására, vagy adatgyűjtő rendszerbe tárolás céljából történő továbbítására
   

 

Selec mérési megoldások

Hagyományos vagy speciális áramváltóval szerelt rendszert szeretnél kialakítani? Nálunk mindkettőre van megoldás!

Az általunk kialakított mérési csomagokkal 1 db mérőponton valósíthatsz meg energiamérést, de akár komplettebb rendszer kialakítására is van lehetőség. 

A webshopunkon keresztül rendelt csomagokat felprogramozva adjuk át, és ha nincsen embered, a Conpart Kft. munkatársai akár telepítik is neked a teljes rendszert.

 

rendszerintegrator-banner

 

Szeretnél még több érdekességet olvasni?

Iratkozz fel hírlevelünkre, ne maradj le az újdonságokról!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: energiamenedzsment selec