Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Időszabályozás a gyakorlatban: milyen eszközöket használhatunk?

Időszabályozás a gyakorlatban:  milyen eszközöket használhatunk?

Az ipari automatizálásban gyakorlatilag a kezdetektől jelen van a folyamatok és eszközök időszabályozásának igénye. Legyen szó motorindításról, szivattyúk működtetéséről, hűtés-fűtés indításáról, illetve világítás szabályozásáról vagy vezérléséről, az időszabályozás kiemelt fontossággal bír.

Az okosotthonok terjedésével az időszabályozó villamos eszközök iránti igény is megemelkedett. A bonyolultabb, programozható szabályozó eszközök a háztartási környezetben is egyre nagyobb teret kapnak. Segítségükkel energiatakarékos megoldások dolgozhatók ki, illetve különböző kényelmi funkciók pl. sütő-, termosztát vagy akár egy mosógép szabályozott indítása is megvalósítható.

Mai cikkünkben az időszabályozás eszközeivel, időrelékkel, időkapcsolókkal, illetve azok típusaival foglalkozunk.

 

Mit nevezünk időrelének?

Az időrelék olyan villamos eszközök, melyek valamilyen külső jel (ún. trigger) hatására végzik el a beállított működési folyamatot, azaz a késleltetett kapcsolást vagy elengedést.

Az időrelé trigger jele lehet egy, a vezérlő bemenetre kapcsolt jel, de lehet pusztán a tápfeszültség bekapcsolása is.

Legtöbbször a fogyasztók vezérlésénél használhatják fel őket, az időzített vezérlés megvalósítására. Nagy előnyük, hogy segítségükkel galvanikus leválasztás valósítható meg, így megakadályozzák a földáramkörök kialakulását is.

 

 

Milyen típusai vannak az időreléknek?

Az időrelék csoportosításának egyik alapja a beállítható funkciók száma. Ez alapján léteznek egyfunkciós és multifunkciós időrelék, melyek akár 13 különféle működési móddal is rendelkezhetnek.

Másik lehetőség a működési elv szerinti csoportosításuk. Ez alapján beszélhetünk mechanikus, potméterrel állítható analóg időrelékről, illetve programozható, digitális időrelékről.

A csoportosítás egy következő elve lehet az alkalmazási lehetőségek. A továbbiakban ezzel foglalkozunk bővebben.

 

Mik azok az időkapcsolók?

Az időkapcsolók olyan villamos eszközök, melyekkel a berendezések be- és kikapcsolási ideje szabályozható.

Dugaszolható időkapcsolók esetében általában 24 órás periódusban 10 perces intervallumokban adható meg a kívánt kapcsolási időpont, az időzítő pedig a hozzá tartozó elektromos kapcsoló működését befolyásolja.

A digitális időkapcsolók segítségével már azt is megadhatjuk, hogy hétvégén vagy a nap egy adott időszakában történjen meg a be-kikapcsolás.

Az időkapcsolók legnagyobb előnye, hogy áramfelhasználás csak akkor történik, ha arra valóban szükség van. Ipari környezetben időkapcsolókkal állítható a gépek, berendezések bekapcsolása, de bel- és kültéri világítási rendszerekben is jól használhatók.

 

 

Az időkapcsolók egyik speciális típusa az alkonykapcsoló, mely a környezet fényerősségét figyeli, és azt egy előre beállított értékhez hasonlítja. Legtöbb esetben a fényintenzitást egy érzékelő figyeli, ám létezik csillagászati vagy asztronómiai programú digitális kapcsolóóra is.

Ebben az eszközben hosszúsági és szélességi fok értékek alapján előre leprogramozva megtalálható a napkelte és a napnyugta várható időpontja. Előnye tehát, hogy nem kell hozzá külön fényérzékelőt telepíteni.

Legtöbbször lépcsőházakban vagy nagy átmenő-forgalmú épületekben alkalmazzák az időrelék egyik típusát, a lépcsőházi automatát. Ez az eszköz elengedés-késleltető funkcióval bír, azaz a nyomógomb benyomásától visszaszámol, és a beprogramozott idő leteltével automatikusan bontja az áramkört.

A nyomógomb ismételt megnyomása vagy többszöri megnyomása újraindítja a számlálási folyamatot, de létezik olyan program is, ahol többszöri indítás megnöveli a lekapcsolási időt.

 

Mire lehet még használni az időreléket?

Az időrelék a fentiekben felsoroltak mellett más feladatokra is használhatók. Érdemes például megemlíteni a nagyteljesítményű háromfázisú motorok indításához használható altípusukat, az csillag-delta időreléket.

Azt is fontos tudni, hogy a multifunkciós időrelék akár impulzusreléként is használhatók szükség esetén, de akár egy lépcsőházi automatát is kiválthatunk velük. Ez amiatt lehet érdekes, mert előfordulhat, hogy nem állrendelkezésre a szükséges szerelvény. Ilyen esetben jó, ha tudjuk, ezek az eszközök akár helyettesíthetők is egymással.

 

Szeretnél még több érdekességet olvasni?

Iratkozz fel hírlevelünkre, ne maradj le az újdonságokról!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: időrelé selec