Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egyedi légmotorok különleges környezetekhez

Egyedi légmotorok különleges környezetekhez
Ez alkalommal egy kicsit eltávolodunk a méréstechnikától és az ipari elektronikától. A mai témánk inkább határterület, a pneumatikus motorok működésével szeretnénk ma foglalkozni. Megnézzük, milyen típusai vannak a sűrített levegős motoroknak. Bemutatjuk, milyen előnyökkel bírnak az elektromos motorokhoz képest, majd foglalkozunk a keveréstechnikában való alkalmazhatóságukkal is.

 

Sűrített levegős motorok csoportosítása

A pneumatikus motorok a sűrített levegő energiáját alakítják át mechanikus munkává. Csoportosításuk történhet az energia hasznosításának módja, illetve a végzett mozgás iránya szerint.


Lássuk először az első csoportosítási szempontot! A térfogat-kiszorítás elvén működő dugattyús motorok a sűrített levegő statikus nyomását hasznosítják, ebből állítanak elő nyomatékot. A levegős motorok másik csoportja ezzel szemben a levegőáramlás mozgási energiáját használja fel.  Ebbe a csoportba tartoznak például az alacsony nyomaték légturbinák. 


A csoportosítás másik szempontja lehet a mozgás iránya is. Ha a végzett munka iránya egyenes vonalú, akkor lineáris motorokról, forgómozgás esetén pedig forgómotorokról beszélünk. 


Lineáris motorok például a munkahengerek vagy léghengerek. Ezek olyan dugattyús motorok, melyek az összepréselt levegő energiáját egyenes vonalú mozgássá, ezáltal mechanikus munkává alakítják. 


Azokban a gépekben, berendezésekben, ahol fontos a folyamatos egyenes vonalú mozgás, leggyakrabban ilyen eszközöket alkalmaznak. Attól függően, hogy a mozgás egy-vagy kétirányú, a léghengereket is tovább csoportosíthatjuk egyoldali és kétoldali működésű munkahengerekre.


A munkahengerek és forgómotorok közötti átmenetet jelentik a pneumatikus léptetőmotorok. Ezek a motorok szakaszos vagy folyamatos levegőellátásúak is lehetnek. Szögelfordulásuk széles spektrumon mozog, a korlátozottól kezdve egészen a folyamatosig.

 

Radiáldugattyús préslégmotorok

A pneumatikus forgómotorok korlátlan szögelfordulást lehetővé tevő, kis helyigényű és tömegű motorok. Egyik speciális kialakítású változatuk a sugaras dugattyús elven működő préslégmotor. Ide tartoznak a német PTM mechatronics által fejlesztett pneumatikus motorok és keverőmotorok.


A sugaras dugattyús motorok működéséhez nincs szükség lamellákra, hajtórúdra vagy forgattyútengelyre. A sugárirányban elhelyezett dugattyúk egy, a motorházba előre belemunkált ív mentén gördülnek le az ábrán látható módon, a bejuttatott sűrített levegő pedig mozgásba hozza a dugattyúkat. A motor forgásiránya könnyedén változtatható a táplevegő és a kipufogólevegő megcserélésével.

 

 

Préslégmotorok hátránya (sic!) és előnye

 A pneumatikus motorok az elektromos motorokhoz képest számos előnnyel bírnak, azonban természetesen vannak hátrányaik is. Fordítsunk egy kicsit a megszokott sorrenden, és kezdjünk ezúttal a hátrányokkal!

Ezeknek a motoroknak a legnagyobb hátránya, hogy a sűrített levegő előállítása, vezetése vagy tisztítása is külön berendezést igényel, a hatásfok viszont általában alacsonyabb, mint az elektromos motorok esetében.

A motorok zajkibocsátása és a kipufogólevegőben jelentkező olajszemcsék mind kellemetlen hatások lehetnek. Folyamatos működés mellett jelentkező probléma a fagyás is, amit a távozó levegő tágulása miatti hőcsökkenés okoz.

Ezek a hátrányok könnyen kiküszöbölhetők, ha tudjuk, milyen környezetben akarjuk alkalmazni a motorokat. Ráadásul a motorok energiaigénye, a beruházási költségek és az alkalmazással járó előnyök legtöbbször a légmotorok irányába billentik a mérleg nyelvét.

De mégis milyen előnyökről beszélünk?

Mivel egyszerű, csak mechanikus alkatrészekből álló motorokról van szó, nem keletkezik bennük működés közben szikra. Ez alkalmassá teszi őket a robbanásveszélyes környezetben való alkalmazásra is. Karbantartásuk minimális költségekkel jár, beépítési helyzetük tetszőleges.

Szintén komoly előnyük, hogy akár leállásig terhelhetők, mégsem károsodnak. Fordulatszámuk és forgatónyomatékuk is tetszőlegesen változtatható, nem okoz gondot a hirtelen terhelésváltás sem.

A radiáldugattyús PTM motorok rendkívül energiahatékonyak, a lamellás motorokhoz képest 90%-kal kevesebb az energiafelhasználásuk, ráadásul sokkal halkabbak is.

Szintén érdekes kérdés a víz- és porállóság. Az IP68 motorok vízállóak, víz alatt is problémamentesen működnek. Porállóságuknak köszönhetően remekül alkalmazhatók élelmiszeripari és gyógyszeripari környezetben egyaránt.

 

Keveréstechnikai alkalmazás

A PTM már több éve foglalkozik a keverőberendezések fejlesztésével is, egyedi motorjaikat keverőmotorként széles körben hasznosítják. Azokban az iparágakban, ahol a keverés minősége, a halmazállapot fenntartása, a hőátvitel vagy a gázosítás kiemelt fontossággal bír, a keverőberendezéssel szemben is komoly elvárások vannak.

ATEX keverőmotorjaikat laboratóriumokban, sörfőzdékben, szikramentességet igénylő környezetben egyaránt alkalmazzák.

Különleges, egyedi megoldásaikkal az IBC-tartályokban is megvalósítható a tökéletes keverés, de kisméretű keverőmotorjukkal akár kézi keverők is meghajthatók.

Rozsdamentes acélból készült keverőberendezéseik rendelkeznek a szükséges élelmiszeripari szabványokkal, és tiszta terekben való felhasználásra is alkalmasak.

További információ a PTM mechatronics termékeiről a https://ptm-mechatronics.hu/keveroberendezes-technika/

oldalon érhető el.

 

Szeretnél még több érdekességet olvasni?

Iratkozz fel hírlevelünkre, ne maradj le az újdonságokról!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: pneumatika PTM