Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

3+1 ok, amiért érdemes almérőt telepíteni

3+1 ok, amiért érdemes almérőt telepíteni

Amióta tavaly januárban először megjelent az almérők telepítésére vonatkozó MEKH rendelet, számos kérdés merült fel vele kapcsolatban. Legtöbben szükséges rosszként, esetleg újabb felesleges költségek okozójaként tekintettek rá. Mai bejegyzésünkben azt szeretnénk bemutatni, milyen előnyei vannak egy intelligens almérős rendszer telepítésének.

 

1. Mert már kötelező

 Ezen nincs mit szépíteni. Elsőre kissé triviális indoknak tűnik, azonban nem mehetünk el a tény mellett, hogy 2021. januárjától az energetikai szakreferens igénybevételére kötelezett gazdasági társaságok számára előírás a villamos almérő-hálózat kiépítése is.

Azok a társaságok, akik nem tesznek eleget az előírtaknak, 200.000 - 2.000.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújthatók. Ez a bírság ismételten kiszabható, ekkor összege legfeljebb 3.000.000 Ft lehet, de legalább az előző bírság 150%-a.

 

2. Mert megtérül a befektetett energia

 A rendelkezések célja, hogy az villamosenergia-felhasználás és a túlzott fogyasztás kimutathatóvá váljon. A gyártók ezáltal motiválva vannak, hogy energiahatékony tervezési megoldásokat vezessenek be az új gépsorok, villamos berendezések tervezésénél, illetve mérjék a már meglévő géppark villamosenergia-fogyasztását.

De mi a helyzet a meddőenergiával? A mérőeszközök többsége ennek nagyságát is képes kimutatni. A hálózat meddőenergiával történő felesleges terhelése nemcsak a vezetékek túlmelegedéséhez járul hozzá, hanem az ipari szolgáltatókat meddőenergia díj befizetésére is kötelezi. A mérőeszközök és fázisjavító automatikák segítségével ezáltal jelentős többletköltségtől is mentesülhetünk.

 

3. Mert így a gép is tovább él

 Az almérő- hálózat kiépítésénél a legfontosabb szempont, hogy az egyedileg mért berendezések mellett a teljes folyamat energiafelhasználása nyomon követhető legyen. Gyakori helyzet, hogy a termelésben résztvevő gépek energiafelhasználásáról egyáltalán nem érkezik adat, azt csupán egyedi adottságnak tekintik.

Egy helyesen telepített almérő rendszer segítésével időben észlelhető a beállítási hibából vagy alkatrészkopásból eredő túlfogyasztás is. Az adatokat elemezve könnyedén kiszámolhatjuk, mekkora költséggel jár, ha a hibát nem javítjuk ki. Ezzel természetesen a gyártógép élettartamát is növelhetjük.

 

+1 Mert így a szakreferensnek is könnyebb a dolga

 Ez sem elhanyagolható! A legtöbb termelő cégnél a nagy mennyiségű adat feldolgozására nincs külön felelős, külsős cégek végzik az elemzést és a szakreferensi szolgáltatást.

Ahol megvan a belső ember, ott sem mindegy, mit tud leszűrni a kapott adatokból. Kulcsfontosságú tehát egy adatvizualizációs felület, mert így a kapott adatok könnyebben értelmezhetőek.

A mérőrendszerek vagy a kompakt mérőműszerek a telepített felhasználóbarát szoftvereikkel nagyban megkönnyítik az adatelemzést, és hatékonyabbá, átláthatóbbá teszik az energiafelhasználás folyamatát. Ez pedig végső soron a csökkenő, tervezhető költségekhez is hozzájárul.

 

 

Szeretnél még több érdekességet olvasni?

Iratkozz fel hírlevelünkre, ne maradj le az újdonságokról!

Tartalomhoz tartozó címkék: energiamenedzsment